woensdag 7 oktober 2015

Hyperrealistische droom of werkelijkheid?

Wanneer ik de sociale media volg of reclames zie op de televisie vraag ik me wel eens af of het allemaal waar is wat ik zie en de werkelijkheid er nog toe doet. Zo las ik laatst een artikel waarin werd beweerd dat we steeds meer in een schijnwereld leven. Een wereld die volgens deze deskundige ook wel hyperrealiteit wordt genoemd. Een gecreëerde realiteit waarbij (echte) beelden de werkelijkheid langzaam vervangen en waarin alles wordt vergroot.

Zo zie ik bijvoorbeeld op facebook iedereen ontzettend gelukkig zijn, fantastische vakanties hebben, de leukste concerten bijwonen, interessante karateseminars volgen, zonder moeite bijna dagelijks vele kilometers hardlopen of fietsen of de dag beginnen met een heerlijk healthy ontbijt bestaand uit vogelzaad en bosbessen. Reclames doen me geloven dat mijn tanden echt weer wit kunnen worden gepoetst, dat stofzuigers van een bepaald merk van deze rotklus een stoer feest maken en dat je door het dragen van maandverband tijdens deze (kut)periode met gemak kunt bergbeklimmen, surfen of nachten kan doordansen.

Mijn werkelijk is in elk geval anders. Ik baal regelmatig van het weer of humeur van mijn partner, vind met moeite tijd om een rondje te fietsen of baantjes te trekken in het zwembad waarbij ik me dan gewoon kapot zweet en afzie, heb sinds dat ik in Frankrijk woon geen ‘echte’ vakanties meer gehad en eet ik elke ochtend een soepkom met normale muesli en doodgewone yoghurt omdat ik anders ’s middags flauwval.

Soms laat ik me natuurlijk wel eens verleiden door wat ik door de media voorgespiegeld krijg. Zo staat mijn badkamer vol met aangebroken cool white, diamant briljant en blancheur tandpastatubes, staat er ergens in huis een werkloze stofzuiger, heb ik ook wel eens zonder succes een spiegel opgehangen met superlijm en heb ik ooit eens met een, door een slow juicer geperste, groentesap van selderij, gember en spinazie de dag geprobeerd te beginnen. Dromend van een mooi en soepel lichaam van een dertig jarige begon ik die dag waarna ik, na een paar uur buiten werken in een druilerige motregen en de modder, uitgeput op de bank neerstortte en snel een chocoladereep, en ik geloof ook nog een zak chips, naar binnen werkte om weer op krachten te komen.

Ik ben met mijn saaie en weinig fotogenieke leven natuurlijk gewoon jaloers op al die mensen die het leven mooi weten te maken in de (sociale) media en probeer me daarom zelf wijs te maken dat ik een echt authentiek leven leid dat niet vast te leggen valt op welk medium dan ook. Alhoewel…

Afgelopen zaterdagmiddag ontdekten we dat er in een weitje, een paar kilometer van onze boerderij, een vaars onverwacht een kalfje had gekregen. Omdat het belangrijk is dat zo’n pas afgekalfde vaars direct wordt gemolken, moesten deze vaars en het kalfje zo snel mogelijk naar de boerderij worden gebracht. Normaal gesproken halen we dan een veewagen op bij de buurman en trekken we een dagdeel uit om het vee te verplaatsen. Maar in dit geval was daar geen tijd voor. De snelste oplossing was de vaars via een onverhard binnendoor weggetje naar de stal te brengen.

Met gevaar voor eigen leven, want in de weide van de vaars loopt ook een stier, haalden we het kalfje uit de wei, dreven we de vaars naar de hoek van de wei, knipten we een stroomdraad door en leidden we de vaars naar het onverharde weggetje. Vervolgens moest de wei weer zorgvuldig worden afgesloten en kon de tocht naar huis beginnen. Het weggetje bood allerlei onsnappingen naar gestoppelde maisvelden, pas ingezaaide grasvelden, ondoordringbare bosjes en een ander weiland dat nog open stond. De vaars maakte daar natuurlijk gretig gebruik van. Maar gelukkig wisten we telkens de vaars weer naar het weggetje te leidden totdat ook de vaars genoeg had van deze uitspattingen en de weg naar huis toch wel de gemakkelijkste vond.


Ik volgde de optocht van vader, zoon en vaars in ons bedrijfsautootje, met de ene hond op schoot, de andere op de bijrijdersstoel en een blèrend kalfje achterin. Toen vervolgens plotseling de avondzon doorbrak dat oogverblindend werd gefilterd door het herfstige bladerdek van de bomen, vroeg ik me af: Is dit een hyperrealistische droom of werkelijkheid?