zondag 26 februari 2012

IJSPRET EN WAAROM KOEIEN HEILIG ZIJN

Tijdens de koudegolf waren Guus en ik te druk met het redden van de koeien en het bedrijf en hadden daardoor geen tijd om na te denken over de zin en bedoeling van hetgeen we doorstonden. Maar toen de dooi inzette en we langzaam weer overgingen op het leven van alle dag, begon ik de afgelopen periode te overpeinzen en af te vragen wat de zin was van dit alles.

Twee weken ploeteren om gewoon weer over te gaan op de waan van alle dag? Ik bedoel: de melkprijs van de maand februari zal echt niet hoger zijn dan anders en niemand zal langskomen om ons een Mestschuifkruisje op te spelden als waardering voor onze verrichtingen.

Nee, hier moest op een andere manier iets positiefs uit te halen zijn. En dan doel ik niet op de praktische dingen zoals het verbeteren van de mestafvoer en het vorstvrij aanleggen van de watervoorzieningen. Of dat ik heb geleerd dat koeien op een dag wel heel veel water drinken en enorme hoeveelheden koeienvlaaien kunnen produceren.

Af en toe had ik natuurlijk enorme spijt van mijn keuze een boerin te willen zijn in het ijzige Frankrijk. Het werken van 9 tot 5 in een verwarmd kantoorpand met uitzicht op de bevroren Delftse grachten leek opeens weer enorm aantrekkelijk. Maar goed, het is natuurlijk niet terecht te verwachten dat wanneer je voor iets hebt gekozen dat het onverwachte niet plaats mag hebben. De situatie waarin ik terecht was gekomen was geen keuze maar de keuze voor de houding die ik in deze situatie aannam wel. Niet mopperen en twijfelen dus, maar handen uit de mouwen en constructieve oplossingen bedenken.

Ook heb ik geleerd dat comfort een relatief begrip is en het soort geluk wat je daarmee ondervindt dus ook. Tijdens de vorstperiode leek het gewoon kunnen starten van een trekker opeens erg bijzonder. Iets wat twee weken later weer heel normaal is. Even een half uurtje rust was enorm genieten. Nu is een half uurtje veel te kort. Het zoeken naar het geluk van comfort en plezier is vanaf een bepaalde grens relatief en daardoor slechts vluchtig en onverzadigbaar.

Een nog betere kijk op de zaak gaf onderstaand filmpje waar een viendin mij op wees. Het gaat over een zestig jarige dame (Diana Nyad) die iets wil doen met het gepensioneerde leven dat haar nog staat te wachten. Ze besluit een vroegere droom te realiseren en zich voor te bereiden op een zwemtocht van Florida naar Cuba (70 mile en 100 uur zwemmen). Iets wat nog geen mens ooit is gelukt. Na een lange en degelijke voorbereiding mislukt helaas de poging. Na 50 uur zwemmen wordt ze voor een tweede keer aangevallen door een Portugees oorlogsschip en moet ze de poging staken.
De dame in kwestie weet het verhaal enorm boeiend te vertellen. De energie spat van haar af en ze weet te overtuigen dat ze ondanks de mislukte poging absoluut geen spijt heeft van haar onderneming. Ze heeft de meest intense periode van haar leven meegemaakt en kan zichzelf recht in de ogen kijken dat ze alles heeft geprobeerd om haar doel te bereiken. Anders gezegd: de wegen zijn belangrijker dan het doel. Het doel is slechts een moment. (ook een leidraad in de martiale kunsten overigens)


Ook zette het filmpje mij op een andere manier aan het denken: het lijkt wel alsof hoe nuttelozer je onderneming is hoe meer waardering je van de buitenwereld krijgt. Denk bijvoorbeeld aan mensen die solozeiltochten rond de wereld maken, hoge bergen beklimmen, goed kunnen voetballen of tennissen. Allemaal mensen die zinloze dingen doen maar erg gewaardeerd worden.

Het omgekeerde zal daarom vast en zeker ook waar zijn. Daarom denk ik dat gezien de waardering die wij krijgen voor afgelopen periode (dezelfde melkprijs, geen Mestschuifkruisje), het koste wat het kost koeien willen melken wel heel zinvol moet zijn.

Ook schijnt het dat wanneer je iets heel zinvols doet daar erg gelukkig van wordt. Mensen worden het meest gelukkig van dingen doen die verder reiken dan henzelf (bijvoorbeeld het voeden van de wereld, leefbaar houden van het franse platteland) en boven henzelf uitstijgen.
En daarom zijn 
volgens mij koeien heilig voor boeren en zijn zij zulke gelukkige mensen.

Closie - voorbeeld van een heilige koe


dinsdag 21 februari 2012

IJSPRET

Tijdens de afgelopen koudegolf belandden Guus en ik in een identiteitscrisis. Terwijl er in Nederland een Elfstedenkoorts heerste en in de ban was van centimeters ijs, hoopten Guus en ik op een warmte golf en waren we koortsachtig bezig met het minimaliseren van de centimeters opgehoopte mest in de koeienstal.

Hieronder het live-blog dat ik van deze periode bijhield op facebook.

5 februari 2012 17:30
Onze vorm van sneeuwpret: waterleidingen ontdooien, mestafvoer ontstoppen, sneeuwschuiven, mestschuiven met de handmestschuif, de waterbakken van onze 125 beesten met emmers vullen, melkapparaten ontdooien....nog zeker een week. Het is kouder dan ooit en ik heb het nog nooit zo warm gehad.
 
Een paar uur later:
O ja, was het schuifdeuren openwrikken en koeienvlaaien losbikken nog vergeten in mijn lijstje met wintersport activiteiten. Ben nu vier dagen lang van half zeven 's ochtends tot negen uur 's avonds aan het boeren survivallen. Durf niet meer stil te zitten uit angst dat mijn spieren dan nooit meer in actie willen komen. Gelukkig kan ik nog wel genieten van het enorm mooie betoverende witte sneeuwlandschap.





6 februari 2012

Dag 5 van het boeren survival journaal: de mestafvoer is definitief dichtgevroren en we raken nu letterlijk steeds meer in de shit. Maar het ergste van alles: de laatste pot pindakaas is nu echt leeg (en dat is echt vervelend wanneer je on Frankrijk woont).

 


7 februari 2012
Dag 6 van het BSJ: vanochtend om zes uur -15 graden. Dat was een stuk beter dan de ochtend ervoor. Toen was het -17 graden. Nog een lichtpuntje: we hebben een gaatje in onze mestafvoer kunnen prikken zodat het spoelwater van de melkstal weer gewoon weg kan lopen. De koeien blijven echter voorlopig nog door hun eigen mest klossen. Ik heb uitgerekend dat het ongeveer 3 dagen zal duren voordat de mest het nivo van de matrassen van de koeien zal bereiken. En omdat we vandaag toch niks met de mest konden doen, hebben Guus en ik vanmiddag gezellig een wandeling kunnen maken.





8 februari 2012

Dag 7 van het BSJ: vandaag is het mestnivo nog 10 cm onder de kritieke grens van het matrasnivo. Daarom besloten morgen een poging te doen de stal met de hand uit te scheppen en hebben we extra mankracht ingehuurd om daarbij te helpen. Dat was wel nodig want na vandaag zijn we extra moe omdat naast het dagelijkse werk ook nog eens een koe was bevallen van een tweeling en er water moest worden weg gedweild in het bijschuurtje vanwege een gesprongen waterleiding. Ik drink nu extra veel thee om te voorkomen dat de waterleiding van het toilet vannacht zal bevriezen. Gelukkig was Rocco vandaag thuis om ons te helpen de sneeuw weg te schuiven die vanmorgen was gevallen.



9 februari 2012
Dag 8 van het BSJ: Ondanks een koude start van -14 graden, het slechts op komen dagen van de helft van de opgetrommelde hulp en een kapot gevroren pomp, toch een goede dag gehad. Er is nu echt licht aan het einde van de tunnel. D.w.z. de mestafvoer is nu volledig ontstopt en we zijn begonnen met het leegschuiven van de mestgangen in de stal (al 20 m3 van de 80 m3 opgestapelde mest weggeveegd) . Enig minpuntje: ik was vergeten het raampje van de auto dicht te draaien toen ik een stokbrood was gaan halen bij de bakker.


 

10 februari 2012
Dag 9 van het BSJ: even een heel kort bericht want vandaag was weer onvoorzien heftig. Het is gelukt de helft van de opgestapelde mest weg te schuiven maar moesten daarnaast ook nog eens een koe laten opereren. Ze gaf steeds minder melk en bij nader onderzoek bleek dat haar lebmaag was verdraaid en mbv een operatie moest deze weer worden goed gelegd. Na het assisteren van deze operatie mocht mijn maag, die zeker drie keer was omgedraaid, ook wel worden gefixeerd. Ik heb het niet zo op bloederigheid (ben meer van de bruine substanties...). Hoe ik me voel? Alive and kicking!!!


 


14 februari 2012
Dag 13 en het laatste BSJ: een ontdooide mestafvoer, een 'schone' stal, een mooi wit uitzicht vanuit ons nieuwe keukenraam, nog even melken, Rocco naar bed knuffelen en dan het begin van een nieuw seizoen Dr House. Het leven van alle dag is goed na het doorstaan van een boerensurvival.





Inmiddels zitten we bijna weer in ons normale ritme. Het heeft nog een week geduurd voordat de waterleidingen van de melkkoeien waren ontdooid en we moeten nu nog eerst een waterleiding bij het jongvee repareren voordat we echt kunnen overgaan op de orde van de dag. Het goede nieuws is dat vorige week is begonnen met de constructie van de nieuwe (vorstbestendige) jongveestal. Welliswaar met net iets teveel maanden vertraging, maar toch. Nog zo'n koudegolf en we zullen dan in ieder geval geen extra werk hebben met het jongvee.